Lekárov vo výpovediach nie je možné nahradiť, odkázali odbory

28.10.2011 Celý región

Bratislava 28. októbra (TASR) - Lekárov, ktorí naďalej pokračujú v akcii hromadných výpovedí, nie je podľa šéfa Lekárskeho odborového združenia Mariana Kollára možné vo všetkých nemocniciach v žiadnom prípade nahradiť. \"Ukazuje sa, že žiaden plán B zabezpečenia prevádzky neexistuje a ani existovať nemôže,\" konštatoval s tým, že ani absolventi lekárskych fakúlt nie sú riešením. Ministerský manuál o tom, ako komunikovať tému výpovedí s médiami, ktorý unikol do médií, podľa neho svedčí o tom, že ministrovi Ivanovi Uhliarikovi je úplne jedno, kto sa postaví k lôžkam pacienta. Ako dodal, prestal byť pre nich dôveryhodným partnerom.
Odbory odmietajú, že sú to lekári, kto berie pacientov za rukojemníkov, naopak, obviňujú z toho šéfa rezortu. \"Pacienti sú rukojemníci politiky ministerstva a poisťovní,\" vyhlásil Kollár s tým, že keby nemocnice liečili iba do výšky poskytovaných zdrojov, boli by pacienti už teraz ohrození. Odbory sa preto obrátili na premiérku Ivetu Radičovú, ktorú žiadajú o \"urýchlené vyriešenie kritickej situácie\", s tým, že nechcú, aby sa téma stala predvolebnou. Odbory vyzývajú na zastavenie transformácie nemocníc, čo je jedna z ich štyroch požiadaviek.
Ako poznamenal Kollár, odkedy lekári podali hromadné výpovede, zatiaľ nedošlo k žiadnej zmene ani k dohode. Namiesto konštruktívneho prístupu však podľa jeho slov dochádza k vydieraniu lekárov a k núteniu sťahovať výpovede. Odborári sa plánujú obrátiť aj na prezidenta Ivana Gašparoviča. Okrem toho oslovili v otvorenom liste lídrov politických strán, ktorých žiadajú o zrušenie \"bezhlavej transformácie\".
K 1. októbru podalo podľa údajov odborov výpovede vyše 2400 lekárov, ktorí pracujú v slovenských nemocniciach. Ďalšie výpovede by mali lekári podať na konci tohto mesiaca. Okolo 200 lekárov svoju výpoveď stiahlo. Zdravotníci sa rozhodli siahnuť po radikálnom riešení pre neakceptovanie ich štyroch požiadaviek. V nich vyzývajú na dodržiavanie Zákonníka práce a personálnych normatívov v nemocniciach, dofinancovanie systému, lepšie mzdové ohodnotenie a zastavenie transformácie štátnych nemocníc na akciové spoločnosti.
Minister zdravotníctva s lekármi nevie nájsť zhodu najmä v požiadavke zastavenia transformácie, ktorej osud je v súčasnosti nejasný, v stredu pripustil, že pokiaľ by lekári, ktorí sa pridali k akcii výpovedí, reálne odišli, bude situácia veľmi vážna. Podľa neho môže dôjsť k spájaniu niektorých oddelení a predlžovaniu čakacích lehôt na operácie. Lekárske odbory následne opätovne deklarovali, že sú odhodlané v akcii pokračovať.
Ako vyplynulo z uniknutého manuálu, o ktorom TASR informovala v stredu (26.10.), riaditelia nemocníc by podľa predstáv ministerstva nemali špecifikovať kvalifikáciu žiadateľov o prácu lekárov, komunikovať majú iba počty záujemcov. \"Lekárov, ktorí zvažujú stiahnutie výpovede, utvrdíte v tom, že za nich nemáte náhradu,\" píše sa v manuáli.
 

Vyberte región